Innovation Days 2021 content is still available! Register to view it.

AFRL Tech Sprint

Thank you for accepting an invitation to participate in a Tech Sprint event hosted virtually by NextFlex in collaboration with U.S. Air Force Research Laboratory. This is a free, by invitation only, event where a small group of selected of companies will explore airworthiness requirements, design and prototype a conceptual device, interview U.S. Air Force pilots and privately pitch your ideas for future funding opportunities. The current focus of this Tech Sprint is to explore EOG technology and utilize it in detecting fatigue and alertness of air crew. 

PRELIMINARY AGENDA

 

DAY 1: UNDERSTANDING THE PROBLEM

DECEMBER 1ST // 10AM-2PM PT // 12PM-4PM CT // 1PM-5PM ET

Click here to join the Zoom. Enter passcode 258008.

This session will contain:

Presenter/Moderator  Duration (PDT) 
NextFlex  PRESENTATION: Team introductions, workshop goals, understanding the problem.   10:00-10:15 / 15 min 
NextFlex  PRESENTATION: Workshop process   10:15-10:30 / 15 min 
AFRL  PRESENTATION: AFRL on product needs. Fitting in with existing equipment (helmet, mask, headphones). Areas to integrate into.   10:30-10:50 / 20 min 
AFRL  PRESENTATION: Airworthiness requirements   10:50-11:10 / 20 min 
AFRL  PRESENTATION: Product acquisition process (case study)  11:10-11:30 / 20 min 
BREAK    11:30-11:50 / 20 min 
NextFlex  ACTIVITY: Brainstorms on what we need and want to know from end users, develop a questionnaire  11:50-12:20 / 30 min
NextFlex,
AFRL, AF  
ACTIVITY: Interview USAF pilots for journey mapping, information on needs, equipment, routine, etc. Breakout into groups.  12:20-1:20 / 1 hour 
NextFlex  ACTIVITY: Come together, facilitate brief back and documentation of learning.  1:20-1:50 / 30 min 
NextFlex  WRAP UP: Next steps  1:50-2:00 / 10 min 

 

DAY 2: BRAINSTORMING THE SOLUTION

DECEMBER 3RD // 10AM-2PM PT // 12PM-4PM CT // 1PM-5PM ET

Click here to join the Zoom. Enter passcode 471629.

This session will contain:

Presenter/Moderator  Duration (PDT) 
NextFlex   PRESENTATION: Why electro-oculogram (EOG)? Literature Review of Dizziness/Drowsiness related devices.  10:00-10:30 / 30 min 
NextFlex   PRESENTATION: Recording ExGs and dry electrodes, current electrode technology   10:30-10:50 / 20 min 
NextFlex   PRESENTATION: Flexible Hybrid Electronics  10:50-11:05/ 15 min 
NextFlex   PRESENTATION: Workshop process brief back, PRD brief back  11:05-11:20 / 15 min 
NextFlex, AF, AFRL  PRESENTATION: Prototyping lecture  11:20-11:35 / 15 min 
BREAK    11:35-11:50/ 15 min 
NextFlex, AF, AFRL  ACTIVITY: Quick prototyping sprints – move through at low resolutions  11:50-1:20 / 1 hour 30 min 
NextFlex  ACTIVITY: Share out models. Group discussion – establish performance criteria / how we measure success  1:20-1:50 / 30 min 
NextFlex  WRAP UP: Next steps  1:50- 2:00 / 10 min 

 

DAY 3: BRAINSTORMING SOLUTIONS

DECEMBER 6TH // 10AM-2PM PT // 12PM-4PM CT // 1PM-5PM ET

Click here to join the Zoom. Enter passcode 630161.

This session will contain:

Presenter/Moderator  Duration (PDT) 
NextFlex   PRESENTATION: Workshop process brief back  10:00-10:15 / 15 min 
NextFlex   PRESENTATION: Prototyping results  10:15-11:00 / 45 min 
NextFlex, AFRL, AF  

 

ACTIVITY: Prototyping refinement 

  • Continued development 
  • Each group iterates to 3 final prototypes for review with AFRL and/or USAF pilots 
  • Prototypes include instructions via journey mapping 
11:00-1:00 / 2 hours
NextFlex   ACTIVITY: Groups present to all for feedback  1:00-2:00 / 1 hour 

 

DAY 4: ELECTRONICS/INTEGRATIONS

DECEMBER 8TH // 10AM-2PM PST // 12PM-4PM CST // 1PM-5PM EST

Click here to join the Zoom. Enter passcode 527535.

This session will contain:

Presenter/Moderator  Duration (PST) 
NextFlex   PRESENTATION: Signal source and characteristics  10:00-10:20 / 20 min 
NextFlex   ACTIVITY: Breakout session with mixed groups to critique and evaluate existing solutions in two public domain samples given   10:20-10:50 / 30 min 
AFRL   PRESENTATION: Noise sources in the air force environment.   10:50-11:10 / 20 min 
NextFlex   PRESENTATION: FDA Requirements for 510(k) / timelines, cost.  11:10- 11:30 / 20 min
NextFlex   PRESENTATION: Industry standards for safety and performance  11:30-11:45 / 15 min
NextFlex   ACTIVITY: (GROUP PRESENTATIONS)  11:45-12:35 / 50 min 
BREAK   12:35-1:05 / 30 min
NextFlex   ACTIVITY: Closing with breakout groups rate public domain devices for main design characteristics.   1:05-1:35 / 30 min 
NextFlex HOMEWORK: Modify, experiment and prototype their solutions to record the following; a blink or similar.  1:35-1:40 / 5 min 
NextFlex   WRAP UP: Workshop closing  1:40-2:00 / 20 min 

 

DAY 5: DEMOSTRATIONS AND PITCHES

DECEMBER 10TH // 10AM-2PM PST // 12PM-4PM CST // 1PM-5PM EST

Click here to join the Zoom. Enter passcode 743162.

This session will contain:

Presenter/Moderator  Duration (PDT) 
NextFlex, AFRL  ACTIVITY: Privately pitch to AFRL  Minimum 20-30 mins per group 

 

PROGRAM MANAGER CONTACT INFORMATION 

Oxana S. Pantchenko Ph.D.
Program Manager – Medical Devices
2244 Blach Place, Suite 150, San Jose, CA 95131
opantchenko@nextflex.us  

Stay up to date with the latest from NextFlex

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.